HVOR LANGE OG BREDE SKAL GARDINENE VÆRE?
Gardiner

HVOR LANGE OG BREDE SKAL GARDINENE VÆRE?

Bør du velge korte gardiner, gardinhøyder i en lengde rett over gulv, eller ekstra lange som flyter utover gulvet? Se hva som er lurt å tenke på når du skal bestemme hvor lange og brede dine gardiner skal være.

5 tips for å bestemme lengde og bredde på gardinene dine

1. Ta hensyn til vinduets størrelse, veggplass og takhøyde. Avgjør om gardinene skal ha primært dekorativ funksjon eller om de skal være funksjonelle og kunne trekkes for.

2. Velg mellom gardinhøyder som svever 1 cm over gulv for praktisk bruk, eller avslappede lengder som flyter ut over gulvet for en innbydende atmosfære.

3. Velg gardiner fra gulv til tak for å visuelt forlenge takhøyden, skape eleganse og gi rommet et eksklusivt preg.

4. En moderne og stram gardinskinne kan monteres i taket for optimal lengde. Strekk den langs hele veggen for å skape et visuelt forlengende uttrykk.

5. En gardinstang kan monteres i valgfri høyde over vinduet. En lengere stanglengde lar deg parkere gardinene på veggen og gir max lysinnslipp. Plasser stangen høyt og bredt for å skape en illusjon av større vinduer og økt romfølelse.

Gardiner i valgfri høyde

En klar interiørtrend er lange gardiner fra gulv til tak fordi de får takhøyden til å oppleves som høyere, samtidig som rommet får en eksklusiv og elegant look.

Gardinhøydene kan leveres i en lengde som svever 1 cm rett over gulv, - som er en praktisk løsning hvis du har husdyr eller for å unngå at gardinene samler støv.

Alternativt kan de henge i en avslappet lengde som flyter ut over gulvet, og som skaper en lun og innbydende atmosfære i rommet. Vi syr disse gardinhøydene 5 cm lenger enn gulvhøyden du oppgir, som alltid er fra senter av ringens eller trinsens øye og ned til gulv.

Vårt sømstudio beregner selv disse nødvendige tilpasningene for søm-målet.

Eksklusiv hotellfølelse

Tynne, gjennomsiktige sheer / stores gardiner som siler lyset og skjermer litt mot innsyn, leveres alltid med et innsydd blybånd nederst for at gardinhøyden skal falle tungt og pent selv med et tynt tekstil.

Disse må monteres i en høyde rett over gulv, og brukes oftest i kombinasjon med tykkere gardinhøyder i velour, lin eller bomull som vender inn mot rommet. Doble gardiner monteres på en dobbel gardinskinne slik at du får en trendy, eksklusiv hotellfølelse i rommet.

Se her hvordan du kan gjenskape stilen med hotellgardiner hjemme.

La deg inspirere av Halvor Bakkes soverom

Hjemme på Trae har Halvor Bakke hotellfølelsen på soverommet sitt med gardiner fra tak til gulv og vegg til vegg. Gardinene er hengt opp på en dobbel gardinskinne fra Nexty, og Halvor har valgt en lengde på gardinene som flyter utover gulvet for en avslappende atmosfære.

I videoen under deler Halvor Bakke tips til en god natt søvn.

La deg inspirere av Halvor Bakkes vakre hjem her.

Til Nettbutikken I Blogginnlegg

Gardinskinner montert i tak eller på vegg

Har du valgt en stram, moderne gardinskinne som oppheng til dine gardiner, så anbefaler vi at de monteres i tak for at gardinhøydene blir så lange som mulig.

For optimal effekt ved valg av takmontert gardinskinne, bør den strekke seg så langt som mulig, gjerne langs hele veggen, for å skape et visuelt forlengende og harmonisk uttrykk.

Har du valgt å montere gardinskinnen i taket så er det viktig at gardinhøyder henger under gardinskinnen, og som ikke er hevet opp og dekker selve skinnen. Når gardinene blir hengende i underkant av gardinskinnen kommer de ikke i konflikt med selve taket når de trekkes for og fra.

Hvis takmontering ikke er praktisk av hensyn til festemuligheter, bør du benytte Nexty dekorativ gardinskinne som har veggfester med skruehull i underkant. Gardinskinnen monteres da på vegg, men likevel så nært som mulig opp til taket.

Har du taklist eller profiler bør skinnen monteres rett i underkant av disse, og veggbeslag med skruehull i overkant benyttes for å gjøre festene mindre synlig fra gulvhøyde.

Gardinstang montert på vegg

Gardinhøyder som skal henge i en gardinstang monteres alltid på vegg. Det er to valgmuligheter for hvor høyt gardinen henger når de festes i gardinringer; Gardinene kan enten henge under stangen slik at stangen blir mer synlig over gardinen, eller de kan heves ved å kroke i lommer plassert litt lavere i foldebåndet, slik at stangen blir mindre synlig.

Vi tilbyr også gardinhøyder med påsatte stålmaljer for en stram og jevn bølgefold, eller påsydd et stangbånd som gir en lignende fold. Disse modellene benytter ikke gardinringer, da gardinene tres inn på stangen.

Er du usikker på om du skal velge gardinstang eller gardinskinne? Her får du tips som kan hjelpe deg til å ta gode valg.

Gardinstangens plassering og lengde

Det finnes ingen fasit på hvor høyt og bredt den skal monteres, og ditt endelige valg påvirkes av størrelsen på selve vinduet, veggplassen på begge sider av vinduet og av takhøyden.

Når du skal bestemme hvor høyt og bredt gardinstangen skal monteres - vurder å monter gardinstangen høyt opp og bredt for å skape en effekt av større vinduer og økt romfølelse.

Ved å plassere gardinstangen nærmere taket og utvide den langs bredden, gir du rommet en luftigere atmosfære og et inntrykk av ekstra romslighet. Dette designvalget bidrar til å løfte takhøyden visuelt og gir en mer elegant og åpen følelse i rommet. Se illustrasjon.

  • Påse at bjelker, ledninger eller brytere ikke er i veien der du ønsker å montere gardinstangen.
  • Gardinstangen kan monteres i valgfri høyde over vinduet; fra 8 cm til 15 cm over karm, alternativt midtveis mellom karm og tak, eller også helt opp til taklist / tak for å gi et visuelt inntrykk av en større takhøyde.
  • Mål deretter bredden av vinduet fra utvendig karm på begge sider. Legg til 15 cm på lengden på hver side av vinduet, der valgt endedekor kommer i tillegg til dette målet. Om ønskelig kan du velge å forlenge stanglengden med så mye som 20-25 cm utenfor karmen på hver side, slik at gardinhøyden henger på veggen utenfor selve vindusåpningen. Vinduet virker da større samtidig som det slippes inn mer lys.

Nyttig informasjon om gardinstenger

Valg av gardinbredde

Hvilken bredde skal jeg velge på mine gardiner? Det første og aller viktigste å ta stilling til er om gardinene skal ha en klar praktisk funksjon og skjerme for innsyn og dempe lys, eller først og fremst være dekorative og få det til å virke lunt og hyggelig?

Dekorative, stasjonære gardiner

Stasjonære sidegardiner som ikke skal trekkes for og fra vil bidra til å dempe lyd, myke opp og gi lunhet og farge til rommet, og brukes i kombinasjon med en tynnere gardin, liftgardin eller solskjerming hvis det i tillegg er behov for å hindre innsyn og lysinnslipp.

Gardinhøydene monteres enten på en gardinstang eller en gardinskinne. Ofte henges de opp som et par med to like gardinhøyder, èn på hver side, men du kan også velge å henge gardinhøyden på en av sidene.

Denne løsningen er aktuell hvis vinduet er satt nært inntil hushjørnet, eller der det er begrenset veggplass, skråtak eller andre hindringer som gjør det bedre å samle gardinen på den ene siden av vinduet.

Dekorative gardiner leveres i seks ulike modeller, der fire har et påsydd rynkebånd i gardinhodet øverst med folder som får ulike former. Blyantfold gir en rett, vertikal fold, viftefolden får en jevn v-form, gruppefold gir tre rette, samlede folder, mens wavefold for en jevn og myk bølgeform til gardinen øverst.

De dekorative gardinhøydene henger stasjonært og trekkes ikke for eller fra, men du kan selv bestemme hvor fyldige de skal være, det vil si hvor stor del av skinnen eler stangen som dekkes når de henger på siden, ferdig rynket sammen. Gardinhøydene kan leveres med èn stoffbredde eller vi kan skjøte og sy sammen inntil to stoffbredder slik at de skal få mer fylde. Du bestemmer!

Funksjonelle gardiner som kan trekkes for

Som et alternativ til de rent dekorative sidegardinene kan det være behov for funksjonelle gardiner som må kunne benyttes som et fullt fortrekk, som dekker hele lysåpningen når de er trukket for. Disse benyttes gjerne til soverom der det er behov for mørklegging om natten, og til stue og spisestue det er behov for sol- og innsynsskjerming på dag og kveldstid.

Funksjonelle gardinhøyder skjøtes sammen slik at de kan trekkes helt for, der vi beregner hvor mye stoff vi trenger for å få en ferdig rynket gardinbredde som dekker hele lysåpningen. Det er derfor viktig at du har bestemt hvor langt gardinopphenget skal være og i tillegg hvor det skal plasseres på vegg eller i tak før du bestiller gardinhøyder.

Kjøp dine skreddersydde gardiner her.

Gardinoppheng på mål

Våre gardinstenger finnes i et stort utvalg av farger i treverk, metall eller smijern, som leveres i lengder inntil 420 cm (smijern inntil 400 cm), og som skjøtes med en midtholder på veggen ved lengder over 210 cm.

Velger du å bruke gardinskinner som oppheng, kan disse leveres i bredder inntil nesten 13 meter, som kan dekke lange flater helt fra vegg til vegg, eller også med en skinnebue for en hjørneløsning. Hver gardinhøyde kan skjøtes to ganger slik at tre stoffbredder utgjør èn gardinhøyde, og flere slike høyder vil til sammen dekke hele lysåpningen, og der du selv velger hvor på veggen de skal parkeres når de trekkes til siden.

Kjøp gardinoppheng på mål her.

Foto: Annette Nordstrøm, Ragnar Hartvig/TMM Produksjon, Gardinmaker.no

Til Nettbutikken I Blogginnlegg

Mer inspirasjon?

IMG 3311 B1280 3
Stores gardiner og gardiner av lin

Tynne stores gardiner og naturlige lin-gardiner skaper en lys, luftig og elegant atmosfære i Birgittes leilighet i Tønsberg. Bli med inn!

IMG 4163 Original B1280 2
Liftgardin stue og kjøkken

Liftgardin stue og kjøkken skjermer mot solen og myker opp i interiøret i Hans Tores generasjonsbolig i Stavanger. Bli med inn og se gardinløsningene!

Vildalen 46 B1280
Bli med inn i stylist Berit Vildalen's drømmehjem i Arendal

Stylist Berit Vildalen har innredet drømmehjemmet med en tidløs, nøytral fargepalett. Skreddersydde gardiner tilfører en varm, luksuriøs stemning.

Staff Persienner B1280 2
Måltilpasset persienne i tre for lunhet og skjerming

I stuen hos Jake skaper persienne i tre en lun atmosfære, og skjermer samtidig mot sollys og innsyn.

IMG 3185 B1280
Gardiner lystette til soverom

I Birgittes soverom skjermer florlette gardiner mot innsyn og sjenerende sollys, mens gardiner lystette sikrer fullstendig mørklegging.

IMG 2176 B1280
Gardiner til grå vegg og takskinne med bueløsning

Line ønsket seg ton-i-ton gardiner til grå vegg. Bli med inn og la deg inspirere av gardinløsningen med to lag gardiner, og dobbel takskinne med bue.

Frimann Dahl B1280 1
Lette gardiner i store vinduer

Måltilpassede gardinskinner som matcher både vegg- og takfargen, skaper en sømløs og elegant helhet i rommet. Bli med inn i Ibens stue!

Ghazi Bad B1280 1
Gardiner bad

Florlette gardiner skaper en avslappende og behagelig opplevelse på badet, og skjermer samtidig for innsyn.

Teveldal (59) B1280 1
Lyse gardiner til stue

Skreddersydde løsninger med florlette gardiner og tak gardinskinne sikrer den ideelle balansen mellom lys og privatliv i Asgeirs leilighet.

IMG 1091 B1280
Spisestue inspirasjon - Hindre innsyn vindu

Gardinskinne tak gjør det enkelt å hindre innsyn vindu i hus med store vinduer. La deg inspirere av gardiner som harmonerer med veggfargen. 

Gutterom B1280
Lystett liftgardin til barnerom

Skreddersydde, lystette liftgardiner mørklegger barnerommet, og skaper et svalt og behagelig miljø for avslapping og hvile.

Hartvig Collage B1280 2
Tre persienner som innsynsskjerming og solskjerming inne

Tre persienner gir en følelse av naturlig varme i hjemmet, og lar deg enkelt justere lysinnslipp etter dine preferanser ved å vri på lamellene.

Til Nettbutikken I Blogg Sidebar 2

NYHETSBREV!

Hold deg oppdatert på farger, mønster og trender akkurat nå gjennom vårt nyhetsbrev

Blogg Sidebar Produktkatalog 2024 4
Blogg Sidebar Prosjektkatalog 2024 2
Blogg Sidebar5
Blogg Sidebar
Blogg Sidebar4
Blogg Sidebar Jpg3
Blogg Sidebar Jpg2