Slik tar du hensyn til sol, lys og innsyn
Solskjerming
Lys spisestue hvitt spisebord, brune stoler, hvite lysfiltrerende rullegardiner og hvite gardiner fra tak til gulv. Foto.

Slik tar du hensyn til sol, lys og innsyn

Det finnes uendelig mange muligheter når du skal velge nye gardiner eller en annen form for solskjerming til huset eller hytta. Det kan virke litt uoversiktlig, når du samtidig kanskje må tenke litt nytt, og vurdere moderne løsninger som passer inn i tiden? Det er ikke enkelt å velge, og derfor deler vårt designteam sine erfaringer med deg, og gir deg nyttige tips til hva du må være spesielt oppmerksom på, helt uavhengig av din innredningsstil. Du kommer garantert til å finne en skreddersydd løsning som du kan sette ditt preg på, gjennom valg av tekstiltype-, og farge, type oppheng, modell og betjeningsalternativ.

Når du skal velge nye gardiner eller annen solskjerming er det spesielt fem elementer du må ta i betraktning og analysere for hvert rom; sol, lys, innsyn, varme og lunhet. Disse er alle med på å forvandle et hus til et hjem.

Tenk igjennom følgende: Hvilket rom og hva slags vindu dreier det seg om? Er det viktigst å hindre mest mulig lysinnslipp, eller er det å beskytte seg mot sol og varme? Er det behov for å skjerme mot innsyn? I tillegg kommer en rekke mer estetiske aspekter; Liker du en stram og minimalistisk stil med solskjerming, eller tekstiler i fyldig velour, lett eller transparent lin eller klassisk ull? Gardiner kan underbygge din innredningsstil uansett om de skal være diskret i bakgrunnen eller fremheves som et viktig dekorelement i interiøret.

Et viktig skille - mørklegging

Hvor viktig er det for deg at rommet kan mørklegges, og hva betyr egentlig mørklegging for deg? Mange tenker at mørklegging på et soverom krever tekstiler i mørke farger, men det stemmer ikke. Til gardinhøyder og liftgardiner kan du enten benytte et tekstil som i seg selv har helt mørkleggende, blackout egenskaper, eller du kan velge blant mer enn 350 ulike tekstiler som fores på baksiden med et blackout stoff for å få den samme, mørkleggende effekten.

Et alternativ til skreddersydde tekstiler er å velge måltilpasset solskjerming med en mørkleggende tekstil, liksom en lystett rullegardin eller en duette plissègardin med dobbelt vev og skjulte snorhull. Foretrekker du persienner med lameller i alu eller treverk, så mørklegger de rommet når du vrir lamellene til lukket posisjon. Velg gjerne en utforming med stigebånd, så skjules de små snorhullene også.

Har du behov for et helt mørklagt rom, der et mørkleggende tekstil i seg selv ikke er tilstrekkelig, fordi bittelitt lys likevel slipper inn fra sidene eller i overkant av vinduet?

Da er det viktig å velge riktig plassering på vegg eller i nisje, slik at opphenget monteres tettest mulig inntil vinduskarmen for å hindre sidelys. Velger du en kombinasjon av solskjerming og dekorative sidegardiner som monteres høyt over og godt ut på sidene av vinduet, vil du få et 100% mørklagt rom.

Bedre inneklima med duette plissegardin

Hvor viktig er det for deg at gardinen regulerer inne-temperaturen uansett årstid? Kanskje har du behov både for å holde temperaturen nede på varme dager og sikre energi-effektivitet på vinterstid?

Duette plissegardin har en unik konstruksjon der luftlommene i den dobbeltsidige tekstilen utgjør et ekstra, isolerende lag, og dermed sørger for at varmen stenges ute på sommeren og inne på vinteren. Energiforbruket reduseres inntil 30% avhengig av materialvalg, samtidig som du forbedrer inneklimaet hele året.

Til badet har Hilde valgt en duette plissegardin i et semi-transparent tekstil som siler dagslyset inn i rommet. Tekstilet er også velegnet til våtrom. Se mer fra Hildes lekre bad her.

Du kan skjermes mot innsyn

Hvor viktig er det for deg at forbipasserende eller naboer ikke kan titte inn til deg? Vil du redusere innsynet og samtidig bevare noe utsyn, og samtidig hindre at møbler falmer?

Velegnede, smarte og delikate løsninger er screen lysfiltrerende rullegardiner eller de populære plisségardinene, som begge hjelper deg å slippe inn ønsket mengde med lys, samtidig som de skjermer for innsyn.

Med sitt klassiske design er også persienner i tre og alu utførelse tidløse og fleksibelt alternativ, som skjermer mot sol og innsyn ved å åpne og lukke lamellene. Les mer om trepersienner her.

Squid vindutekstil for skjerming av sol og innsyn

Squid® selvklebende, transparent tekstil til vinduet ligner også mye på screen rullegardin, som hjelper deg også å beskytte privatlivet samtidig som kan nyte utsikten.

Squid er en perfekt løsning for vinduer som utsettes for sterkt sollys, fordi den holder en stor del av solvarmen ute, og gjør rommet mer komfortabelt, ved å reflektere en god del av solens varme allerede før den kommer inn i rommet.

Den selvklebende tekstilen er enkel å montere helt selv på alle vindusformer- og størrelser av glass. Med sine vakre naturfarger kan den gjerne kombineres med andre gardinoppheng også.

Se nærmere på Squid vindutekstil her.

Solskjerming eller gardiner?

Dine valg vil også påvirkes av hvilken stil og atmosfære du ønsker i rommet, og om du har store og brede vinduer, eller mindre og smale. I tillegg er det viktig å tenke igjennom om du liker et stramt uttrykk eller om du har en mykere stil?

Solskjerming gir et minimalistisk preg og monteres vanligvis for å dekke selve lysåpningen i et litt mindre vindu. Lange gardinhøyder vil ha en større innvirkning på stilen og atmosfæren i rommet, og er også fine for å skjerme for innsyn og dempe lys.

Doble gardiner for hotell-gardiner hjemme

En typisk trend i tiden er å kopiere hotellstilen med lange gardiner fra gulv til tak, og med doble gardiner som har ulike egenskaper. Her benyttes en dobbel gardinskinne i taket eller høyt oppe på veggen.

Når man ønsker doble gardiner er gardinen nærmest vinduet typisk en tynn og transparent gardin som siler lyset og som samtidig hindrer innsyn. Inn i rommet er en gardin med en tettere kvalitet av velour-, lin-, eller bomull, som også kan fores for ekstra volum og tyngde slik at de faller vakkert og gir et elegant uttrykk.

Har du flere, ekstra store vinduer er det både fleksibelt og praktisk å parkere de tykkere gardinene langs de faste veggflatene når de er trukket fra, samtidig som de tynne, florlette stores-gardinene hjelper til å sile lyset og hindre innsyn.

Her får du tipsene til hvordan du kan gjenskape stilen med hotell-gardiner hjemme.

Andre hensyn å vurdere

Valg av løsning må også ta hensyn til hva som rent teknisk er mulig, og spesielt gjelder dette for solskjerming og liftgardiner som monteres i selve lysåpningen. Skal produktet monteres på vegg over vinduet eller inne i vinduskarmen, og åpner vinduet seg innover eller utover? Er vindusnisjen stor nok, og er det spesielle hensyn som må tas hvis til håndtak, hasper, luftekanaler som kan være i veien?

Bestill gardiner, oppheng og solskjerming på mål

Vinduer har sjelden helt standardiserte mål, og derfor finnes det heller ingen standard løsning for solskjerming, gardinoppheng eller gardinhøyder. Hos oss produseres og skreddersys derfor produktene etter dine behov til hvert enkelt vindu, der vi hensyntar de tekniske utfordringene du måtte ha.

Bestill måltilpassede gardiner, oppheng og solskjerming i vår norske nettbutikk Gardinmaker.no.

Foto: Annette Nordstrøm, produsentene & Gardinmaker.no.

Til Nettbutikken I Blogginnlegg

Mer inspirasjon?

IMG 3311 B1280 3
Stores gardiner og gardiner av lin

Tynne stores gardiner og naturlige lin-gardiner skaper en lys, luftig og elegant atmosfære i Birgittes leilighet i Tønsberg. Bli med inn!

IMG 4163 Original B1280 2
Liftgardin stue og kjøkken

Liftgardin stue og kjøkken skjermer mot solen og myker opp i interiøret i Hans Tores generasjonsbolig i Stavanger. Bli med inn og se gardinløsningene!

Vildalen 46 B1280
Bli med inn i stylist Berit Vildalen's drømmehjem i Arendal

Stylist Berit Vildalen har innredet drømmehjemmet med en tidløs, nøytral fargepalett. Skreddersydde gardiner tilfører en varm, luksuriøs stemning.

Staff Persienner B1280 2
Måltilpasset persienne i tre for lunhet og skjerming

I stuen hos Jake skaper persienne i tre en lun atmosfære, og skjermer samtidig mot sollys og innsyn.

IMG 2753 B1280
Hva koster skreddersydde gardiner?

Når du står overfor valget om gardinløsning, er det flere faktorer som påvirker prisen. Her er hva du bør vite om prisingen av skreddersydde gardiner.

IMG 3185 B1280
Gardiner lystette til soverom

I Birgittes soverom skjermer florlette gardiner mot innsyn og sjenerende sollys, mens gardiner lystette sikrer fullstendig mørklegging.

IMG 2176 B1280
Gardiner til grå vegg og takskinne med bueløsning

Line ønsket seg ton-i-ton gardiner til grå vegg. Bli med inn og la deg inspirere av gardinløsningen med to lag gardiner, og dobbel takskinne med bue.

Nexty 1280X1280
Nexty gardinskinne i syv farger

Nexty gardinskinne i syv elegante farger, inkludert hvit, sølv, champagne, sort, grå ask, medium eik og valnøtt, for å matche interiøret.

Frimann Dahl B1280 1
Lette gardiner i store vinduer

Måltilpassede gardinskinner som matcher både vegg- og takfargen, skaper en sømløs og elegant helhet i rommet. Bli med inn i Ibens stue!

Ghazi Bad B1280 1
Gardiner bad

Florlette gardiner skaper en avslappende og behagelig opplevelse på badet, og skjermer samtidig for innsyn.

Teveldal (59) B1280 1
Lyse gardiner til stue

Skreddersydde løsninger med florlette gardiner og tak gardinskinne sikrer den ideelle balansen mellom lys og privatliv i Asgeirs leilighet.

IMG 1091 B1280
Spisestue inspirasjon - Hindre innsyn vindu

Gardinskinne tak gjør det enkelt å hindre innsyn vindu i hus med store vinduer. La deg inspirere av gardiner som harmonerer med veggfargen. 

Gutterom B1280
Lystett liftgardin til barnerom

Skreddersydde, lystette liftgardiner mørklegger barnerommet, og skaper et svalt og behagelig miljø for avslapping og hvile.

IMG 1023 B1280 1
Ny sesong Eventyrlig Oppussing med Halvor Bakke

Sammen med Halvor Bakke er vi i full gang med planlegging av gardiner og solskjerming til høstens hytteprosjekter i Eventyrlig Oppussing.

Hartvig Collage B1280 2
Tre persienner som innsynsskjerming og solskjerming inne

Tre persienner gir en følelse av naturlig varme i hjemmet, og lar deg enkelt justere lysinnslipp etter dine preferanser ved å vri på lamellene.

Lise Kjos 29 B1280 2
Liftgardiner til kjøkkenvindu

Opplev hvordan skreddersydde liftgardiner til kjøkkenvindu skaper en varm og hyggelig atmosfære på Lise's kjøkken.

IMG 1099 B1280
Hvorfor velge skreddersydde gardiner?

Velg skreddersydde kvalitetsgardiner for en perfekt passform, personlig stil og uovertruffen kvalitet som gir ditt hjem en elegant og unik atmosfære.

IMG 0439 B1280
Hotellfølelse hjemme med soverom gardiner

Anne hadde behov for å mørklegge soverommet, som ble komplett med gardinskinne tak dobbel og skreddersydde gardiner i lystett gardinstoff.

Til Nettbutikken I Blogg Sidebar 2

NYHETSBREV!

Hold deg oppdatert på farger, mønster og trender akkurat nå gjennom vårt nyhetsbrev

Blogg Sidebar Produktkatalog 2024 4
Blogg Sidebar Prosjektkatalog 2024 2
Blogg Sidebar5
Blogg Sidebar
Blogg Sidebar4
Blogg Sidebar Jpg3
Blogg Sidebar Jpg2